Monet ovat kyselleet, että millainen se Kuuba nyt sitten oli. Kuuba oli ennenkaikkea kokemus. Se oli paljon kaikkea ja ei mitään. Se sai meidät raivon partaalle ja antoi meille suuria elämyksiä. Se oli kuuma, haiseva, likainen, rähjäinen ja samalla kaunis. Ihmiset olivat ystävällisiä, tunkeilevia, tylyjä, pelokkaita ja kaikkea tältä väliltä.

Matka oli hyvin avartava ja paikoin jännittävä kokemus, jota kelpaa muistella. Erityisesti mieleen ovat painuneet Nueva Geronan kuumat letkeät päivät, Santiagon vilske ja kostean kuuma ilma, Holguinin ajan pysähtyneisyys sekä Fidelin ja Idanian ystävällisyys ja vieraanvaraisuus Trinidadissa. Lisäksi sr. Luis Lopez antaitsee suurkiitoksen matkamme toteutumisesta ja järjestelyistä. Hänen ystävällinen energinen olemuksensa ja korvaamaton apunsa jättivät meidät kiitollisuudenvelkaan, jota emme varmasti koskaan voi kyllin korvata hänelle.

Jos olet lähdössä Kuubaan omatoimimatkalle, varaa mukaan runsaasti kärsivällisyyttä, seikkailunhalua ja positiivista asennetta. Voit varautua siihen, että suunnitelmat muuttuvat matkan varrella. Autot hajoavat, laivat hajoavat, aikataulut muuttuvat ja mistään näistä ei tiedoteta. Suosittelen opiskelemaan espanjaa, sillä maaseudulla ei juuri englantia puhuta. Kuuban espanja on hyvin pehmeää ja idässä s-kirjain jätetään usein lausumatta kokonaan. Varaudu jonottamaan ja odottamaan. Varaudu siihen, että sinulle kohautetaan olkapäitä, käännetään selkä ja todetaan, että "this is Cuba".

Tuliaisena sairastuin itse heti kotiin palattuamme. En tiedä, oliko tauti sama kuin Jupulla, oireet ainakin olivat. Kipu ei minulla äitynyt niin pahaksi, mutta kuume nousi ja veti naisen totaalisesti sängyn pohjalle. Parissa päivässä tuo kuitenkin meni ohi ja palauduin nopeasti työkuntoon.

Trinidadista lähettämämme kortit eivät koskaan saapuneet perille. Kuuba on viime aikoina ollut otsikoissa Raulin tekemien uudistusten takia. Kuuba muuttuu ja ihmiset saavat vihdoin kaipaamiaan vapauksia. Mutta mitä Kuubasta jäi käteen? -Paljonkin. Ennenkaikkea tuntemuksia, jotka saivat moneen otteeseen hämilleen ja ajattelemaan asioita eri kantilta. Pysyttelimme kaukana Varaderon tyyppisistä rannoista, joissa "rikkaat" turistit kittaavat rannalla valaina maaten mojitoja. Trinidad oli turistipaljoudessaan hieman liikaa meille, jotka olimme olleet tovin kohteissa, joissa ei paljon muita länsimaalaisia näkynyt. Havannassa turistit hukkuivat kaupungin suureen olemukseen.

Miltei jokainen on kysynyt meiltä myös sitä, että lähtisimmekö Kuubaan uudestaan. Totta hemmetissä lähtisimme!