Teimme kolmen viikon mittaisen omatoimimatkan Kuubaan 18.12.2007-7.1.2008. Matkakertomus on pitkä, mutta koettakaa pysyä kyydissä.

18.12.2007 tiistai

Perillä Havannassa, klo 23:19. Matka sujui hyvin. Olimme Helsinki-Vantaalla aamulla kahdeksan aikoihin, lento kohti Pariisia lähti 9:25. Finnairin lento lähti ajallaan ja iloiseksi yllätykseksi huomasimme lippujen oikeuttavan business-luokkaan. Aamupala tarjoiltiin Iittalan porsliinikupeista ja ruokailuvälineetkin olivat metallia. Pariisissa olimme perillä aikataulun mukaisesti ja löysimme CDG:lla itsemme vaivattomasti terminaalista 2A terminaaliin 2C portille 91C. Meidät oli tsekattu jo Helsingissä jatkoyhteydelle, joten tapoimme aikaa kiertelemällä kaupoissa ja ostimme ison vesipullon, joka myöhemmässä vaiheessa osoittautui todella tarpeelliseksi hankinnaksi. Air France päräytti ilmaan 13:25 huiteilla ja vielä suuremmaksi iloksemme huomasimme lippujemme oikeuttavan Atlantin ylilennolla Affairs-luokkaan. Mikäpä siinä kaatuvassa nahkatuolissa matkustettaessa, shampanjaa ja kolmen ruokalajin lounasta nauttiessa. Katselin lennolla Rottatouille-elokuvaa, joka oli oikein hauska. Espanjaksi dubattu leffa oli paikoin hieman hmmm... haastava, mutta onneksi tekstitys oli englanniksi.

Saavuimme Havannaan klo 18:00 paikallista aikaa. Notkuimme matkatavarahihnalla useamman tovin, mutta ei. Pientä mustaa ja isoa vihreää rinkkaa ei näkynyt. Loputtoman ajan päätyttyä hihna viimein pysähtyi. Ei muuta kuin kadonneiden matkatavaroiden luukulle. Katoamisilmoituksen tekemisessä vierähti hieman aikaa ja hermot olivat koetuksella. Luonnollisesti englanti ei kuubattarilta taipunut, mutta saimme asiamme hoidettua miten kuten espanjaksi. Saimme vanhanaikaisella matriisikirjoittimella tulostetut lapukkeet ja puhelinnumeron, josta kysellä matkatavaroita. Onneksi olimme pakanneet käsimatkatavaroihimme tarpeelliset vaihtovaatteet ja hygieniatuotteita, sillä olimme arvanneet jo etukäteen tavaroiden jäävän Pariisiin pahamaineisen Charles de Gaullen ansiosta.

Ja eikun rahanvaihtoon! Olimme tunkemassa luukulle kovaa vauhtia, kun vartijamies nappasi minusta kiinni ja sanoi espanjaksi, että sinne ei mennä kuin yksi kerrallaan. No ei sitten. Lykkäsin Jupun kouraan rahat ja hän painui takaisin luukulle rahaa vaihtamaan. CUCin kurssi oli 1,27. Tämän jälkeen erehdyimme kysymään neuvoa taksin saamiseen. Jupu hoitikin meille pian riistohintaisen paskan Lada-taksin, joka hajosi matkalla Havannan keskustaan. Ei siinä sitten mitään, auto sammui ja kuljettaja pysäytti menopelin tien laitaan. Kauluspaidan hihat ylös ja eikun romplaamaan konepellin alle. Kauhun hetket vilistivät mielessämme, kun mietimme, että nytköhän sieltä tulee joku "auttaja", joka kolkkaa meidät ja vie kaiken. Autoa rukattiin kotvan aikaa ja apureita ilmaantui paikalle. Matka jatkui vihdoin, tosin bensa-asemalla piti pysähtyä välissä tankkaamaan.

Viimein olimme perillä Galiano 118 osoitteessamme. Meidän oli määrä majoittua sr. Lopezin casaan, mutta meitä olikin vastassa Ernesto. Hän selitti meille, että Luis ei pääse paikalle ja meidät majoitetaan Erneston casaan kahdeksi yöksi. Casa oli kaamea murju. Erneston espanjasta ei saanut oikein mitään selvää. Englannista vielä vähemmän. Olimme valmiit palaamaan takaisin Suomeen. Oli pimeää, meillä ei ollut mitään ruokaa ja väsytti. Ajatus lähteä kekkaloimaan pimeään Havannan yöhön ei houkuttanut. Vastapäätä oleva Hollywood (todellakin, mikä nimi!) supermercado aukeaa aamulla yhdeksältä ja juoksemme sinne hakemaan ruokaa. Onneksi ostimme litran vesipullon Pariisin lentokentältä, joten juomavettä oli. Ernesto ei tarjonnut meille mitään eikä häntä kiinnostanut kysyä, oliko meillä kenties nälkä tai jano. Yöpymisten maksamisesta sen sijaan hän oli hyvin kiinnostunut ja löimme äijälle rahat kouraan. Yö kustansi 30 CUCia.

Päätimme käydä yöpuulle ja ajatuksenani oli käydä suihkussa. Suihkusta tuli kuitenkin vain kylmää vettä, joten se siitä. Onneksi pakkasimme kosteuspyyhkeitä runsain mitoin käsimatkatavaroihin. Tähän väliin sadattelua uusista nesteiden pakkaamisrajoituksista. Luis soitti Ernestolle ja huomenna näemme hänet. Luis lupasi myös hoitaa matkatavara-asioitamme. Huomenna käymme myös Cubanan toimistolla noutamassa sisäisten lentojen liput. Nyt buenas noches.